Великият Тадж Махал

January 28th, 2015

Индия крие в съкровищницата си много обекти на национална гордост и достойнство. Тадж Махал е едно от тези скъпоценни съкровища. В днешната статия ще Ви разкажем за този обект на национален интерес от хиляди туристи, които имат шанса да го зърнат при посещението си на Агра, където се намира той. Като кратка информация ще Ви кажем още, че той в списъка със задължителните обекти на посещение при обиколката Ви в Агра с екскурзовод. Така че, не се притеснявайте, ако се запишете за такава групова екскурзия, защото ще видите и чуете от екскурзовода със сигурност историята около построяването му, както и някоя от легендите за мястото. Закупете единствено своите билети и може да пътувате изпълнени с очакване до тази далечна и интригуваща страна, от която всички се връщат вътрешно докоснати.

Тадж Махал

Исторически данни около построяването на Тадж Махал

Построен на брега на красивата река Ямуна, Тадж Махал е издигнат в далечната 1630 до към 1652г. по заръка на император Шах Таджан в памет на съпругата си Мумтаз Махал, която почива, давайки живот на престолонаследника. В дълбока почит към съпругата си и любовта му, която не стихва в мъки в продължение на две години след кончината на съпругата си, той решава да построи мавзолей Мумтаз в центъра на тогавашната столица на провинцията. В самия мавзолей по-късно бива положен и неговия ковчег, както и този на съпругата му, положени в две гробници, една до друга.

Уникалността на Тадж Махал

Тадж Махал е голяма постройка, опираща се на платформа от 5 купола, всеки от които е висок 74 метра. В ъглите им има 4 минарета, които са специално изградени, така че да са леко под наклон, за да не повредят гробниците в случай на земетресение. Пред храмовата постройка има няколко красиви фонтана и басейн. Стените на самия храм са направени от полупрозрачен мрамор, а на места има инкрустирани красиви скъпоценни камъни. Мраморът е уникален по своя произход и състав, защото на различно осветление има различен оттенък. Така сутрин изглежда, че е розов, а през деня на ярка светлина той светва искрящо бял. Нощем на лунна светлина ще го видите сребрист. Идеята на Шах Таджан е била на отсрещния бряг на реката да се построи сграда, идентична на тази, само че от черен мрамор. Двете сгради е трябвало да бъдат съединени чрез сив мраморен мост, но сградата така и не бива довършена. За историята около построяването може да четете в следващата ни статия.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

X