Звездният съюз на авиокомпаниите

April 24th, 2015

През 1997 г. пет световни превозвачи поставят началото на т.нар. на английски език Star Alliance с мотото: „Начинът, по който земята се свързва”. Целта на тази инициатива е постигане на по-добро качество на услугите за клиентите. Седалището на съюза е във Франкфурт, Германия. Петте компании основателки са: Lufthansa, United Airlines, Scandinavian Airlines, Air Canada и Thai Airways International. Всички авиокомпании, които са част от съюза имат право да използват логото му, което не е променено от самото начало. То представлява звезда, формирана от малки триъгълни фигурки.

Lufthansa

Европейските авиокомпании доминират

Към днешна дата 27-те членуващи авиокомпании пътуват до общо 1321 дестинации в 193 страни. Годишният брой на пътниците им е около 638 млн., а всеки ден техни самолети осъществяват 18 521 полета. Най-голям брой членове в съюза представляват европейските авиокомпании, а в Северна и Южна Америка има само по две. Но се водят преговори за присъединяване и на още нови членове. Изискванията са за спазване на високи стандарти на сигурност и удовлетвореност на клиентите, професионално обслужване, отворена комуникация и сътрудничество, опазване на околната среда и стремеж към лидерство на пазара.

По повод 10-годишнината си, Star Alliance предприема съвместно с ЮНЕСКО инициативата „Връзки с биосферата”. В рамките на начинанието се провеждат обучения сред работниците и учените в сферата на авиацията и авиационните технологии. Те имат за цел да стимулират наетите в сектора да се грижат повече за здравето си, да опазват природата и да допринасят за разрешаването на проблемите на околната среда.

Бонуси за клиентите

Алиансът награждава своите верни клиенти със специални сребърни и златни статуси, които им носят определени привилегии при пътуване. Златният статус дава право за избор на места, самостоятелно чекиране без редене на дълги опашки и без допълнително заплащане за екстра багаж. В случай, че се наложи дълго чакане на полет, се предоставя ползване на зона за отдих и комплименти като шампанско и сладкиши. Сребърният статус гарантира само приоритетно включване в списъка с резервациите и в този за чакащите за билети. Придобиването на тези статуси се осъществява, ако клиентът се съгласи да му бъде издадена програма за често пътуващ. Тя важи при ползването на всички авиокомпании от съюза и в нея се трупат бонус-точките, получени при закупуване на билет. Вече все повече авиокомпании прилагат подобни промоции, игри, карти и отстъпки за лоялни клиенти. Друга услуга, която съюзът предлага е организиране на корпоративни бизнес пътувания. В такива случаи логистиката е подсигурена, така че всеки член от групата да пътува удобно и да пристигна навреме на желаната локация, без значение от отправната точка. По този начин вероятността събитието да бъде застрашено от липса на някой присъстващ или огромно закъснение на друг е намалена до минимум. Услугите на всички авиолинии от звездния съюз са обединени от обща търсачка, която помага на клиента да планира пътуването си до желаната дестинация.

В България летище София e включено в маршрутите на шест авиокомпании-членки на Star Alliance. Това са: Aegean Airlines, Lufthansa, Turkish Airlines, Austrian Airlines, LOT Polish Airlines и Swiss International Air Lines. Като цяло, ако пътувате често на дълги разстояния, е нормално да искате това време да бъде комфортно прекарано. Затова в такива случаи изборът на петзвездната мрежа от 27 авиокомпании е оферта, която заслужава да й бъде обърнато внимание.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

X