Лабиринтите на Европа

February 28th, 2011

Bulgaria AirЛабиринтите са древна тайна, а смисълът и значението им остават загадка за учените. Това е една от най-древните енигми сътворени от човешката ръка. Те са свързани с религиозни понятия като смъртта и възкресението. Трансцедентният им смисъл се крие във факта, че са творчески акт, който изобразява идея, вместо събитие или картина. Те носят една подсъзнателна информация, която няма нищо общо с ежедневието и битието. Пресъздаването на лабиринт в градината е било предизвикателство и мода през XVI век.

Графики на търсенето на пътя са се появили едновремено в различни части на света. Едни от най-ранните в Европа са изображенията на лабиринти върху каменни гробници и монументи. Най-известният е на остров Крит и е свързан с цар Минос. Легендата сочи Дедал, като негов архитект, а всеизвестният му обитател е Минотавър, убит от героят Тезей. Съществуването му бе потвърдено от археологическите разкопки и съществуващия култ към Бика по тези земи.

Лабиринтите не са пропуснати и в християнската символика. В средновековна Франция от края на XII в., много катедрални сгради разгръщат идеята интериорно. Идеята е застъпена и в народните ритуали за плодородие на великденските празници или по време на лятното слънцестоене. Европейските градински лабиринти са предпочитани туристически обекти.

 

Bulgaria Air или British Airways с минимална разлика в цената на самолетните билети, еднакво успешно ще ви отведат до графство Уилтшир, където в Лонглит (Longleat) се намира най-големият подобен лабиринт. Имението е един от първите образци на ренесансова архитектура в Северна Европа, по архитектурен проект на Робърт Смитсън през 1570 година. Известният лабиринт е по проект на Ланселот Браун.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

X